Pages

Wednesday, September 15, 2010

~selamat terbang~selamat berjuang~

Kita ini adalah Mujahidah sejati..

Melalui fasa hidup di zaman serba menguji..

Mehnah dan tribulasi mengejar insan..

Yang hidup dihiasi Iman..

Namun berbekalkan semangat kental nur illahi

Ku harap kita terus kan berjuang..

Membawa misi dan visi

Dalam perjalanan yang panjang..

Apakah misi itu???

Memburu syahid dalam sebuah kemenangan..


Puisi yang x seberapa untuk sahabat2ku.Terutama yg akan fly x lama lagi..membawa misi jihad perjuangan dlm medan tempur dunia.

Alhamdulillah..baru2 ni ana dan shbt2 x-samer adakan liqa'.Masing2 dah besar n matured..semuanya menuju ke menara gading..2 orang drpdnya akan flight ke mesir esok 18/9 untuk melanjutkan pelajaran ke bidang perubatan~kuliyyah tib ain syams (nurhidayati a.k.a yatt) dan bidang pergigian~kuliyah asnan al-azhar (nur azka pauzi).Dua2 ni dpt 9A kat samer tyme PMR termasuklah sorg lagi shbt ni dalila amir namanya..tapi dia x g mesir sbb dia choose institusi dlm negara untuk bidang accountancy.

Semua hebat2 belaka..SPM(09) masing2 bnyk A..stret A,10 A..tapi bilangan A x penting untuk ukur kejayaan seseorg disisi ALLAH,yang ana tahu berjayanya masing2 dlm sahsiah dan sudah tentu hubungan dgn ALLAH(QS al-mukminun:1-11)..tapi nilai tambahnya,ALLAH bg mereka kebijaksanaan.Moga2 ALLAH mudahkan langkah ana untuk berusaha ikut jejak mereka..amin
Ain asril pulak skrg penuntut matrik perlis dlm kos accountancy.Fadilla dan maisarah skrg student APIUMNP,akademi pengajian islam um nilampuri kelantan kos syariah.Alhamdulillah..rasa2nya dah lama x berkumpul mcm ni.

















Agak2 ni kat mana?jgn terkejut pulak..
memg benar ni dkt times square.Hehe just snap gambr tapi ana xde la main dlm ni.isk3 takut lah..tapi boleh je nak ada pengalaman..da'ie perlu tahu apa masy kini suka..dakwah bilhal..kalau anak usrah suka main lambung2,naqibah boleh bawa dorg dtg cni..jgn sempitkn usrah hanya di dlm surau.Tapi main seronok2..bukan matlamat,itu cuma strategi biar mad'u dkt dgn dai'e.Sambil2 main2 bagi ibrah dan smpikn mesej..ingat ALLAH dimana saja(QS ali-imran:190-191).Orang beriman tidak terpengaruh dgn suasana malah merekalah yg mmpngaruhi suasana.Teringat pulak dkt kak ayuni zulkepli pro-M..the best pimpinan UM yg ana jumpa..lagi best buat usrah dgnnya..hehe dkt Midvalley,domino pizza..blnje makan2.Bilenye berusrah??tyme makan..dpt pengisisan perut dan pengisian rohani.

































Ana,azka,dan maisarah masuk cni.."ICE AGE EXPLORATION"..masuk rm12 untuk adults.Nak tahu jugak tntg zaman ais dulu..haiwan2 yang dah pupus.Tambah pulak dia letak situ haiwan yang dikawal pergerakannya dgn elektrik machine ngan sound effect kat dalam tu..mmg nampak real!
X ley rakam sbb itu peraturannya.Cuma boleh amik gmbr..

































































































Cukup2lah gambar haiwan ni..ana mmg x menang tgn kalau bab2 snap pic.Bnyk lagi gmbr2nye..tapi nk upload kat cni agak lama..sbb berat.Apa2 pun..rehlah ke sini..mengeratkn silaturrahmi antara kami dan menambah ilmu pengetahuan.Dah lama x keluar ke shopping complex mcm2 gini..semakin lama,hari berganti hari rasa mcm makin sesak pulak.

Tgk anak2 mude yg rambutnye pelbagai kale..yg bertudung boleh kira.Ini menaikkan lagi semangat ana nak amar makruf nahi mungkar!tapi sepanjang ana di sana,ada juga yg dtg dari kalangan mereka yg berpurdah,berkopiah..mereka dtg mungkin bertujuan nak pi rehlah jugak kot,tentu la..lagi rasa terasing..sepatutnye diorg yg x bertudung tu lah y patut rasa kekok x pki tudung di sebuah negara Islam..ini sudah terbalik.Berlambak-lambak pasangan kapel jadikan port dorg nk dating kat situ..ye lah,cuti sekolah la katakn..

Isk2 kita ni perlu bangkit dari lena..mungkin kita semua yg ditarbiyyah elok2 dlm sekolah agama mahupun bi'ah universiti yg baik.mnybbkn kita rasa selesa dgn keadaan itu..tetapi keluar saja dari kelompok suasana yg baik..bnyk lagi suasana tempat2 mahupun insan2 yg x sama dgn tarbiyyah yg kita alami.
Kita x boleh terkejut..kita perlu bersedia dan siapkan strategi untuk tarik mereka..


Dari kiri:yatt(medic,ain syams),dalila amir(accounting,msu),azka(dentistry,al-azhar),ain asril(accounting,perlis matriculation)fadilla(syari'ah,PMIUMNP),maisarah(syari'ah,PMIUNP),
ana(Stam,samtkkb)

5 comments :

sitti nursakinah said...

SELAMAT BERJUANG UTK SAUDARA2 SEISLAM KU.. layarilah kehidupan ini dgn penuh ketaqwaan.. Ilmu itu ibarat jalan dan zikir adalah lampunya,brgsiapa yg bertambah ilmu tp tk bertambah hidayah dan taqwanya kpd Allah taala maka ilmunya itu tdk akn membawanya dkt kpd Allah malahan jauh dari Allah.. kuiringi kalian dgn sekalung doa kejayaan,,dunia akhirat insyaallah.

. N U R I L L A H E E . said...

Assalamu'alaikum warohmatullah ...

Subhanallah , ya ukhti , ain asril ni adlh shbt ana smasa skolah rendah dlu ...

xsgka ukhti juga bersahabat dgn dia (^_^)

:::KHALIFATULLAH::: said...

masyaALLAH..yeke?kwn skola rndh anti..hehe btp kecilnya dunia eh2..silap2 btp kecilnya malaysia.

anti dgn ain skola rndh kat mana?
ana knl dye waktu di SAM rawang..itupun spi f3 je..dye pindh ke teknik kl.

:::KHALIFATULLAH::: said...

betul kata anti,sakinah
kata2 yg sgt tenang..setenang namamu dan sudah tentu peribadi dan pekertimu =)

. N U R I L L A H E E . said...

dkt setiawangsa , sk dtho dlm kem tentera