Pages

Sunday, May 1, 2011

Allah beli dari jiwa dan harta org2 mukmin dgn syurga.._^


Assalamualaikum w.b.t. =)

Sudah agak lama ana(mujtahidah) x menulis di sini..
Hmm,ana,klu nak menulis,suka mengajak diri ana n antum antunna semua berfikir..
but,dlm berfikir tu,kita kena jadikan Al-Quran dan As-Sunnah sbg kayu ukur kita..pedoman kita dlm berfikir la kiranya..

Baiklah,skrg ni ana tgh baca novel 'Matahari' dan 'Remaja Harapan' by Hilal Asyraf.
Rata2 shbt kenal kan penulis ni?
Pd pendapat peribadi ana,saudara Hilal slalu menekankan ttg 'menjadi spt matahari' dlm stp karyanya..
Dan..bg ana,dia berjaya membuktikan yg dia 'dah menjadi matahari',buktinya? Penulisannya kini yg menembusi pasaran buku dan hati2 kita..
Jadi,ana nak mengajak kita sama2 berfikir,klu dia dah berjaya 'menjadi spt matahari',bagaimana pula dgn kita?
Adakah dah berubah kpd yg lebih baik? Utk Islam? Kerana cintakan ALLAH & Rasul-NYA..

Baiklah,alhamdulillah,sejak akhir2 ini,perkara yg inspiring ana adlh kalam ALLAH yg berikut:

"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dgn memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh, (sebagai) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung." (At-Taubah: ayat 111)

Allah beli dari kita..(org2 mukmin)..jiwa n harta..dgn SYURGA!
Tidakkah itu satu tawaran n ganjaran yg hebat dari PENCIPTA kita??
Kita perlu memilih kehidupan yg kita nak di akhirat kelak..dan apa choice yg ada?
cuma SYURGA dan NERAKA je!
Jadi,kita kena pilih dari skrg..

Kita boleh ambil ibrah dari Surah Al-Fatihah..
ayat ke-6, "Tunjukilah kami jalan yang lurus,"
..:Jln yg lurus iaitu jln hidup yg benar, yg dapat membuat bahagia di dunia dan di akhirat:..
ayat ke-7, "(jalan yg lurus iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan(jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan(pula jalan) mereka yang sesat."
..:Mereka yg dimurkai adlh mereka yg sengaja menentang ajaran Islam. Mereka yg sesat adlh mereka yg sengaja mengambil jalan lain selain ajaran Islam:..

Tafsir 'jln yg lurus' dan 'mereka yg dimurkai n sesat' tu ana petik dari Al-Quran & Terjemahan(Resm Uthmani) terbitan Al-Quran Darul Iman.



Ana ingat ayat ni(At-Taubah:111) terhenti di situ saja tp rupa2nya..
Semasa ana wat blogwalking,ana ada terjumpa satu blog ni..tp minta maaf,ana x ingat blog mane..
yg m'buatkan ana teruja ttg blog 'ni' adlh ayat Al-Quran yg terdapat di header blognye..

"Mereka(yang dibeli jiwa dan harta oleh Allah dengan syurga) itu adalah orang-orang yang bertaubat, beribadah, memuji(Allah), mengembara(demi ilmu dan agama), rukuk, sujud, menyuruh berbuat makruf dan mencegah dari yang mungkar dan yang memelihara hukum-hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang yang beriman." (At-Taubah: ayat 112)

Tadabbur..hayati..n amalkan! InsyaALLAH lillah..^_^ Yakin dgn janji ALLAH..

Ana nak sentuh ckit ibrah yg ana dpt drpd novel 'Matahari' dan 'Remaja Harapan'...
1- Bina hbgn yg kuat dgn Allah(m'abdikan diri kpd Allah dlm hidup), kita akan jadi kuat!
2- Iman adlh asas kpd kehidupan dan perjuangan.
.......klu xde iman, x percaya kpd Allah, kita x dptlah bertahan dgn ujian. Ble xdpt tahan ujian, x dptlah nak jadi kuat. Bila x kuat, mcm mana nak teruskan kehidupan?.......
3- Tidak berputus asa spt matahari,
......"Matahari bersinar stp hari, m'berikan cahaya kpd semua kehidupan. Walau ada yg m'cacinya kerana teriknya ia, walau ada yg tidak menyukainya kerana ia m'hapus malam, walau ada yg merungut krn dia mewujudkan bahang, dia tetap bersinar dan tidak pernah merajuk."......
4- Kita(remaja Islam,umat Islam) adalah harapan Islam!

Wallahua'alam. Berusaha mencontohi sifat2 Rasulullah ^_^

Buku2 yg ana beli di book fair dgn itqan! ^_^

7 comments :

It`s all about your mind! said...

salam..Mr AnO tetarik dgn post kali nie, izinkan utk bhasakan dri ana..
firstly, syukran sbb dedahkan ttg ayat surah al fatihah 2, salu org jrg sntuh ttg surah al fatihah..
second, kalu dikaitkan dgn matahari spt yg nty olahkan..ana merasakan amat baik juga jika kita kaitkan dgn daie yg mna mereka2 inilah yg mmberi sinar islam pd org di luar sana, lihat saja masyaikh kita spt habaib dan alim alamah yg lain..org spt mreka yg btul2 mghayati dan mengamalkan ayt 111 tue..smoga kita bsama mreka..
third, smoga kita sama2 dibawah rahmatnya n terus mnjdkan blog sbg 1 wasilah dakwah, keep it up! syukran a`la kulli hal..


*maaflah panjg pulak, semangat_^)

~ mQ ~ said...

masih keliru sbnrnya,
yg mn satu blog mujtahidah?
huhu..

betul..
moga akan lebih ramai yg lahir spt HA.
salam perjuangan. =)

~nunaa~ said...

Assalamualaikum..
pengisian yang bermanfaat.
terima kasihh ya!

bintu syed said...

semuanya alhamdulillah...
menjadi pemangkin hidup..

MUJTAHIDAH SOLEHAH said...

>it's all about your mind!
la ba's,sgt2 dialu-alukan(m'bahasakan diri sbg ana & ulasan yg panjang).

Trm ksh atas komentarnya,
Asas qudwah kita pastilah baginda Rasulullah SAW(boleh rujuk surah Al-Ahzab: ayat 21).
Na'am, dai'e2 spt yg dikatakan akh tlh byk berjasa kpd islam,tidak terbalas jasa2 mereka kpd kita umat islam..
Matahari bisa menjadi misalan yg kita boleh ambil ibrah darinya,memandangkan stp ciptaan ALLAH itu ada hikmah dan ibrah yg kita boleh pelajari.

InsyaALLAH,bersama2 istiqamah dlm berdakwah melalui perantaraan blog,moga rahmat dan redha-NYA sentiasa mengiringi,amin.

Wallahua'lam. Jgn berhenti utk berkongsi lagi di lain kali ya,insyaALLAH.

>mQ
maaf atas kekeliruan yg timbul,
ana sebenarnya menjadi author di 3 buah blog,tp bukan admin kpd ketiga-tiga buah blog tersebut means ana sbnrnya tiada blog sendiri.

HA adlh model kontemporari yg kita boleh ambil contoh,selain murobbi2 kita,ulama' mujtahid dan ramai lagi tokoh2 islam yg byk sgt berjasa kpd kita,umat islam.
Tidak lupa kepada para sahabat Nabi yg sgt tulus iman mereka,dan semestinya baginda Rasulullah SAW (boleh rujuk Surah Al-Ahzab: ayat 21)

salam perjuangan kembali.

>nunaa
Waalaikumussalam.
Alhamdulillah,segala puji-pujian hanya bg ALLAH =)
Sama2,moga kita sama2 dpt amalkan ye^_^
Thanks to you too,sudi mencoretkan komentar di ruangan ini.

>bintu syed
Alhamdulillah..kata2 ALLAH itulah yg bisa menyentuh hati2 manusia,dan menjadi pemangkin hidup!^_^
Jazakillah..

HaDi said...

Salam...

Tiadalah matlamat lain hidup seorang muslim melainkan untuk menyerahkan diri mereka untuk ummah yang tercinta dlm mencapai keredhaan Allah...
Perkongsian yg bermanfaat...

MUJTAHIDAH SOLEHAH said...

Wassalam.

Trm ksh atas ulasannya,na'am,mencapai redha ALLAH itulah matlamat dlm hidup kita.

Mudah2an kita dpt kekuatan dari bait2 cinta ALLAH itu,dan menambahkan keimanan serta cinta kepada-NYA,amin.