Pages

Saturday, January 1, 2011

~Da'ie di malam tahun baru~

Alhamdulillah..hari ini 1jan 2011.Masih lagi dberi kesempatan olehNYA mghirup udara,mnikmati alam ciptaanNYA.Ada yg sakit ke??xpe2..sume itu ujian tnda DIA fikirkan kita.Hari ni bagi budak2 SAM (sekolah agama menengah),diorg kena daftar hostel..huhu..all d best dok asrama untuk thun ni.Jgn fly2,jgn solat dlm dorm..msti mantap jalani 2011 ye.Adik2 samer ku juga masuk harini.Rindu sume skali..adik yg disayangi kerana ALLAH..jgn lupe untuk relakan diri ditarbiyyah di SAMER tu.=)

Aina nadia,anak bu
ah kesayangan maksu..all dbest in form 4.SMA mumtaz na..?hehe sykran atas entry pasal akk tu..baca sini..x sgka awk pun ada blog.maju ye.. Ok tutup cerita tu..



Kali ni ana nk kongsi satu lagi pngalam ana brsama akak2 NISA' selayang dan NGO2 yang brgabung dlm satu XPDC DAKWAH (KEMPEN ANTI ZINA) yang diadakan pada malam tahun baru.Huhu terlewat update pasal ni.xpelah kn...Semua skali yg mnjadi sukarelawan lebih kurg 200 org atau lebih.Antara NGO yang mnyertai xpdc ini..semestinya Unit AMAL,Unit Nisa',PKPIM(ABIM),PEPIAS,JAM'IYYAH,PPIM dan bnyk lagi.Turut serta penguatkuasa agama dan wakil masjid amaniah,Gombak.Kitorg ditaklimatkn di ruang solat utama msjid amaniah pada pukul 11 malam..misi bermula pada 11.30p.m-2.30a.m.(sbnrnye habis kol 3.30pagi)=)

Ana join xpdc ni buat kali pertama sbnrnye,jadi perasaan srba srbi gentar terbit bila mana ana kena berdepan dgn masy secara spontan.Bila tgok anak2 muda luar sana..yg umurnya mgkin belasan tahun,atau sebaya dgn ana ataupun lebih senior lagi dari ana dok lepak2,peluk2 laki pompuan..smoke x yah ckp la..pmpuan pun sama aje..rambut kale2,fesyen macam2,sluar koyaklah,baju sndatlah..singkat smpai nmpak segala-galanya astaghfirullahaladzim je yang mampu diulang-ulang.Tertanya-tnya dlm hati..'mak ayah diorg kasi ke kua ngan laki2 ni??mak ayah diorg thu x??',sdgkan ana yg nak keluar g xpdc ni pun ayah kalau boleh x bagi..cuma ayah mak tahu ini perjuangan anaknya.Terima kasih mak ayah..

Namun dikuatkan hati..inilah saudara2ku.Bila mereka hanyut,kita yg sayang kn mereka krn ALLAH prlu lakukan sesuatu.Hadith ke-34 dlm susunan Imam Nawawi ada mnyebut

عن أبي سعيد الخدري – رضي الله عنه – قال : قال سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول - من رأى منكم منكرا فليغيره بيده ، فإن لم يستطع فبلسانه ، فإن لم يستطع فبقلبه و ذلك أضعف الإيمان - رواه مسلم

Dari Abu Sa'id Al Khudri radhiyallahu anhu, ia berkata : Aku mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam bersabda : “Barang siapa di antaramu melihat kemungkaran, hendaklah ia merubahnya (mencegahnya) dengan tangannya (kekuasaannya) ; jika ia tak sanggup, maka dengan lidahnya (menasihatinya) ; dan jika tak sanggup juga, maka dengan hatinya (merasa tidak senang dan tidak setuju) , dan demikian itu adalah selemah-lemah iman”.

[Muslim no. 49]


Gambar muslimin swktu taklimat

Kami dibahagikan kpd 6 kumpulan...setiap kumpulan ada lebih kurg 40 org sukarelawan.Ana di kumpulan ke-4 yg diketuai En zaidi ,Ketua pemuda Pas selayang.Kump 4 dikhndaki brdakwah di 4 tmpat (uptown sri gombak,Karak,Ukay perdana..bkt antarabgsa dan kawasan org asli).Ana naik kereta brsama ustz zakariya brsama isteri dan anaknya..mereka wakil JAM'IYYAH dan brsama kami jga ukhti jamilah dari NISA'..samalah ngan ana.Gmbar2 yang diambil sumenye sblum xpdc..huhu masa xpdc tiada gmbar..yelah tgh brjihad tyme tu..=)x nyempat amik gambo moga ALLAH redha.

ukhti jamilah..ukhti fazilah

ukhti fazilah

kami dalam kumpulan..

pamplet2..n risalah yang kami edarkan..


Sebenarnya banyak lagi..antara yang kami edarkan..termasuklah paper selangorkini.Ana x mahu cerita panjang..cuma sdikit perkongsian sewaktu ana adakan ckit talk dgn satu family ni.Tyme tu dekat restoran brdekatan ngan kawasan org asli.Kat situ ada bnyk restoran.ana,ukhti sarah n ukhti jamilah pegilah masuk satu restoran ni...Masing2 (ukhti jamilah n sarah) sdg edar2kan risalah..tapi mata ana cuma tertumpu pada 1 keluarga ni..ada mak,ayah,n sorg anak perempuan.Dari jauh nmpk mcm chinese..sbb mak n anak pmpuan nye free hair pas2 dress up branded punye.Jadi ana pun dekati diorg,'nk bagi salam ke???mcm china...xpelah senyum sje'...detik hati ana


ana pun ckp "selamat tahun baru auntie..."..smbil2 ana bagi risalah tntg jauhi maksiat,arak,pamplet kerajaan negeri selangor..dan paper selangorkini...


"apa ni??"pakcik tnye smbil baca..hoho melayu rupanya..hmm rugi x ckp salam tadi..


"oh..ini usaha kami dlm membanteras gjala sosial yg melampau skrg pakcik.."hehe gugup2.


"kamu dari mana??dhsyt ye,malam2 gini pun smngt lagi.."


ana trsengih"saya ni mwakili NGO NISA'..mnyokong usaha kerajaan negeri selangor..dakwah tggungjawab bersama.."harap2 ana x salah ckp..buknnye praktis pun..spontan je.


"oh..kamu ni org kerajaan negeri s'gor??"


"iyela..pakcik??pak cik kerajaan negeri mana??"alih2 kami sume tergelak..iyelah dah dorg pun dok slangor..hihi..pakcik2..anak prmpuannya ana bgi pamplet tntg mnutup aurat..pastu ukhti sarah n jamilah dtg dkt ana..tnye dah ke blum.Nk ke ukay prdana pulak lepas ni..sblum pergi ana salam dulu dgn makcik tu n anak prmpuannya..pastu bagi salam sbb dah yakin dorg itu ISLAM..boleh plak brsembang.ana doa dlm hati mga2 dgn sdikit usaha yg mmpunyai niat dan matlamat yg besar tu..smpi pada masyarakat islam kita hari ini.Kalo x silap tyme tu dah nk dekat 2.30 pagi...aiyaa ramai pulak org mkn pagi2 buta gini.


Jadi itulah sikit..usaha para da'ie pada malam tahun baru..X lupa juga..tahniah pada GAMIS ,SMM yang brjaya mmbuat aktiviti yg sama di KLCC..pasti lebih bnyk remaja lepak2 kat situ..NISA' selayang ttp akan terus mnyokong usaha dakwah...usaha mengislahkan masy.=) ~ISLAM 4 ALL~

1 comments :

serikandi islam said...

salam,,sronok nye,,fara tak dpt nk follow nisa' shah alam,,coz fara tak brape chat,,tak de rezki,,hope taun dpn fara dpt g berdkwah,,huuhuh,,alhamdulillah liana da brani da nk lontarkn suare pd msyrkat,,tros kn sebarkn dakwah k,,hihih