Pages

Tuesday, April 19, 2011

Am I Truly Muslimah ii

Alhamdulillah 3x..bersyukur sgt2 kepada ALLAH.Program AM I TRULY MUSLIMAH yang kedua telah selamat berlangsung pada 15-17 April di SEKOLAH AGAMA MENENGAH RAWANG (SAMER).Seramai 134 peserta dari kalangan pelajar perempuan ting 4 dan ting 5 baik pelajar asrama mahupun pelajar luar telah mengikuti program tersebut.Fasilitator seramai 22 orang diimport dari Kelab Fasi Darul Qur'an.Urusetia dari kalangan team nisa' templer dan selayang dan juga bantuan dari beberapa orang sahabat dari gen22 SAMER.


AM I TRULY MUSLIMAH yang kedua ini adalah rentetan dari AM I TRULY MUSLIMAH yang pertama pada tahun 2006.Susulan program2 lain di SAMER seperti 'TAUTAN UKHWAH' pada 2005,'BIAH IBADAH 1'pada 2006 dan 'BIAH IBADAH 2' pada 2007,dan 'TITIAN MAHABBAH' pada 2009 hanya menyasarkan pelajar f1,f2 dan f3 sahaja.Program seperti 'PESONA' pada tahun 2008 dan 2009 pula hanya mengambil masa 2 hari yang mungkin tidak cukup untuk memfokuskan objektif.Justeru program AM I TRULY MUSLIMAH yang kedua ini telah dirancang dgn sgt2 teliti melalui modul2nya,taujih yang akan disampaikan,serta games yang mempunyai ibrah yang besar pada adik2 SAMER ini.



Sebilangan kecil pelajar ting 5



Sebagai urusetia..ana(itqan),saidah husna,fatimah roslan dan sumaiyyah najihah bertungkus lumus menyiapkan bahan2 modul,bahan2 untuk games serta soalan2 yang berupa soalan berkaitan penghayatan islam dan isu semasa.Ana kehulu hilir dgn first aid kit,husna plak sbg camerawoman unggul hehe.Program santai2 sahaja..tapi kesibukan kami x kira masa.Kiranya setiap hari tidur pukul 2 pagi.Xpe..rindu di SAMER,ahli2nya,warden2nya punya pasal,x kisah la.=)



Banyak perubahan besar yg positif pada adik2 ni..pertamanya bila berjumpa pada hari pertama lagi..mereka pasti akan memberi salam atau pun mesti tegur dan senyum.X sempat ana nak mula..aish malu alah.Sampai la last program..even berselisih dua tiga kali,x penat2 beri salam.Perubahan yang dtg dari diri sendiri.Bagus2..ni ana pulak nak praktik kat luar in'ALLAH.Hari pertama lagi,ana cuba ingat kembali semua nama adik2 ni..134 orang..sebilangan besarnya memang ana kenal.Ada juga pelajar baru yang ambil kelas sains kat SAMER.Ukhuwah itu serumpun..baru atau lama..sayang krn ALLAH itu tetap utama.=)



Teruskan berjuang adik2 ku.Setkan matlamat itu yang utama.Muslimah harus aktif!!Mujahidah yang concern dgn isu semasa...mujahidah yang alert dengan masalah ummat..mujahidah yang tunduk di hadapan ALLAH..Mujahidah yang malamnya tidak lekang dengan qiam..siangnya pula berbakti di jalan ALLAH..cakapnya diiring dgn mengingati ALLAH..diamnya juga mengingati ALLAH..tingkahlaku dan jalannya penuh penghambaan..memang sukar untuk menjadi sempurna..kita cuba pelan2..sama2 ye :) wallahua'lam


p/s:gambar program terlalu besar untuk diupload..

3 comments :

saye n0oi ^_^ said...

buat laa pr0gram cm2h tiap2 ta0n .. skang , f4 ngn f5 cam adk ngn kkk je ! SERONOK sgt !!!!

Anonymous said...

time kasih krn wat program Am I truly Muslimah cause dpt tmbh knln baru n rapatkn ukhuwah

:::KHALIFATULLAH::: said...

to ukhti nooi dan anonymous..alhmdulillah..moga kekal selamnya ukhuwah fillah ni.in'ALLAH kalau ada peluang..program2 mcm ni akan dibuat lagi.afwan,sama2..seronok dpt jumpe korg balik..:)