Pages

Saturday, March 19, 2011

Rantai-Rantai Perjuangan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh (",)

Salam mahabbah buat kalian semua.

K..post kali ini, ana khususkan buat adik2 lepasan SPM..or yg berada di sekolah menengah..
Adik2 ada cita2 nak masuk universiti x?
Haa.. sebelum tu, ana bahasakan diri ana 'akak' ye?

Bg adik2 yg minat or nak ambil course agama, akak ada cdgn..
atau nak ambil course agama+sains, seperti akak sekarang..
result spm pun nak keluar dah kan, dan adik2 ada isi borang upu?

Akak nak perkenalkan serba sedikit ttg tempat akak belajar ni,
Berikut butiran-butirannya:

NAMA : AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA NILAM PURI (APIUMNP)

LOKASI: NILAM PURI, KELANTAN.

PROGRAM YG DITAWARKAN:
1) ASASI PENDIDIKAN ISLAM
2) ASASI SYARIAH
3) ASASI USULUDDIN
4) ASASI PENGAJIAN ISLAM DENGAN SAINS

IPT : UNIVERSITI MALAYA

Setakat ni, tempoh pengajiannya(asasi) selama 2 tahun = 4 semester.
Ada kelainan sedikit antara course agama n sains..
Bagi course asasi pend. islam, syariah n usuluddin, mereka belajar di Nilam Puri selama 2 tahun, pastu sambung degree kat UM KL;
manakala bagi APIDS (Asasi Peng. Islam Dgn Sains) pula, 1 tahun belajar di Nilam Puri - utk belajar subjek agama, dan 1 tahun lagi di UM KL - utk belajar subjek sains. Dan degree juga di UM KL.

Bagi yg cintakan Bahasa Arab, akademi ini ada menyediakan subjek Bahasa Arab dlm pengajiannye..

Best tau belajar di sini! n_n

Adik2 tau mcm mana nak check syarat kelayakan masuk ke mana2 ipta yg adik ingini?
Akak x pasti jika link ni betul..tp adik2 boleh try,
sebab masa zaman akak, nak check tu caranye lain sikit.
http://imascu.upu.mohe.gov.my/


Maklumat2 di atas ni berdasarkan sesi akak, sesi 2010/2011..
Jadi, klu ada2 perubahan, minta maaf ye.

InsyaALLAH, hujung bulan 5 ni, akak n kwn2 seperjuangan nak masuk UM KL dah, utk sambung semester 3 n 4.
Doakan kami ye, mana2 sahabat akak yg bukan tinggal di KL, marilah kita sama2 berhijrah utk mencari redha Allah..


Sekilas di APIUMNP..



pintu masuk ke APIUMNP-pondok pengawal




maktabah(perpustakaan)





Dewan Johor(bhgn bawah) dan maktabah(bhgn atas bangunan)





Bilik Kuliah (Blok A)

~Kak Munirah, ex-samerian f5 2009~

4 comments :

. N U R I L L A H E E . said...

assalamu'alaikumwarahmatullah ya ukhti ^^

ouh xtahu plak enti dh msuk uni .

hmm nti blh la jmp bila dh msuk um di kl . sbbnya jrk uni kita xsmp 5minit ^^

:::KHALIFATULLAH::: said...

nurillahee:
dlm blog ini ada 3 org penulis..
penulis yg tulis entry ni nama penanya mujtahidah..nama betulnya munirah,iye..beliau sedang melanjutkn pljrn di apiumnp..dgn tambahn sains.

ana(itqan/khalifatullah) dan yusra (mumtazah) baru je habiskan stam..sdg menunggu masuk univ.doakan ye..

maaflah agak keliru dlm post2 ni..sbb ada 3 author.hehe.kalau anti n tahu siapa yg tulis..anti leh tgok bawah tajuk besar ada posted by siapa..=)

MUJTAHIDAH SOLEHAH said...

to: nurilahee

Salam 'alaik =)
enti belajar di mana ye?
insyaALLAH kita boleh jumpa..
nama sbnr ana Nurul Munirah Munir
umur 19 tahun
enti?

Ana pun nak minta maaf,sbb buat enti keliru(melalui post ana) dgn penulis2 di blog ni.

to: khalifatullah

liana, jazakillah!
asifah 'ala kulli hal
sayang awak kerana-NYA ^_^
insyaALLAH kita cuba bangkit demi-NYA,demi agama islam yg benar ini..

. N U R I L L A H E E . said...

ouh ye ke ...

huhu xpa la ana kwn dgn smua skali ^^

itqan : insyaAllah ana do'akn yg trbaik buat enti ^^

munirah : ana di pusat asasi uia , pj , 19 thn jgk ^^