Pages

Saturday, September 15, 2012

Projek Raksasa

JAHIL  ------------ >  FAHAM
BATIL  ------------ > BENAR
MANUSIA HINA -----------> MUKMIN RABBANIInilah projek yang paling besar sekali..cuba teka apakah ia??

Menukarkan si jahil kepada 'arif fahim(org yg mengetahui lg memahami) , menundukkan perkara batil kepada perkara yang benar, mentransformasikan manusia yang hina kepada mukmin yang rabbani..

Jawapan:Perajurit dakwah.

....................................................................................

Bismillahi walhamdulillah..
Membelah kesibukan diri dengan minat yang tiada penghujung ini.MENULIS!sekian lama blog ini sunyi dari kalam diri,harini ana memecahkan minda untuk menghasilkan nukilan ini.Dakwah!

'sikit-sikit dakwah..sikit-sikit dakwah wat benda lain boleh x?!!' satu lantunan suara bergema.

Dengan senyuman semanis gula, kesabaran setinggi gunung si da'i menjawab di dalam hatinya

'X boleh!!!aku kata x boleh..x boleh la..'! ..senyuman masih dikekalkan

Suara itu datang lagi

'Kau tengok..apa akibat dakwah pada kau.Orang benci kau,orang musuhi kau,orang pulaukan kau..kau x serik ke?' Suara itu makin kuat menerjah gegendang telinganya,bukan setakat suara,bayangan wajah menjelekkan mula menjelma..

'ha ha ha ha!!' dia yakin dan tanpa putus asa menghasut si da'i untuk rebah tersungkur di persada mehnah

'Aku yakin ALLAH bantu aku!' suara si da'i mula meninggi

'Ha ha ha..kalau ALLAH bantu kau,DIA x akan buat kau susah..!' Suara dan wajah bergabung menyelinap ke dalam hati si da'i..

Si da'i mula ragu-ragu..MISSION COMPLETE! si da'i mulai jauh dan jauh di persada dakwah..hanya kerana satu bisikan.

Kini ada dua jalan..2 jalan...duaaa jalan sahaja!

-Membenarkan kata-kata syaitan
-Tegas dengan pendirian!

PILIHLAH JALANMU HAI PERAJURIT DAKWAH!

..............................................................................................................................................

Rentetan dari Kolokium Ilmuan (Q Pmram) siri ke 4 yang dijalankan oleh Lajnah Dakwah & Pembangunan Insan,PMRAM baru-baru ini,banyak ilmu baru yang ana perolehi.

Dakwah adalah satu projek besar!Ana tak melihat ianya sekecil semut di atas tapak tangan.Firman ALLAH S.W.T

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam) dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji) dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya. (‘Ali Imran: 104)

Namun ramai hari ini meninggalkan usaha dakwah.Malah,ada yang tersangkut di tengah jalan..hampir-hampir sahaja ana begitu,namun teman seperjuangan yang menguatkan,di pelbagai sudut.

Kadang-kadang masalahnya satu sahaja,tetapi bisikan demi bisikan membuatkan yang satu itu menjadi besar.
Bilamana si da'i menghadapi mehnah dengan dakwahnya,mad'unya dan uslubnya..sebenarnya itulah hadiah dari ALLAH,spesial punya.Anda tidak dirugikan walau sedikitpun kerana hadith Rasulullah ada mengatakan:

"Barangsiapa yang mengajak kepada petunjuk niscaya untuknya pahala seperti pahala orang yang mengikutinya, hal itu tanpa mengurangi pahala mereka sedikit pun." (HR. Muslim)FirmanNYA lagi :'“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan Allah, lalu mereka membunuh atau terbunuh. Itu telah menjadi janji yang benar dari Allah dalam Taurat, Injil, dan Al Qur’an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual-beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.” (QS At Taubah: 111)

So,that's why la ana katakan projek ini bukan satu projek biasa-biasa,truly.. berdakwah merupakan projek raksasa a.k.a mega,hinggakan ALLAH menawarkan syurga bagi mereka.

Ok..bila kefahaman tentang berdakwah sudah jelas..Jom kita intai dan amati apakah karakter seorang perajurit dakwah?

*Bersedia Membina diri (tarbiyah dzatiyah) 
-Komited dalam berdakwah,serahkan jadual 24jam anda untuk dakwah..berani?! heee
dan yang paling penting dari semua yang penting,dakwah mesti tulus dan lurus.. :D

* Transaksi dengan ALLAH secara redha..
-Lakukanlah pertukaran dengan ALLAH secara rela tanpa dipaksa..
serahkan harta untuk dakwah demi SYURGA.. serahkan jiwa di jalan dakwah untuk REDHANYA .. inilah perukaran yang paling membahagiakan kerana ALLAH lah perantaranya.Korbankan apa yang kita sayang demi maslahat yang lebih besar.

*Sabar!!Jangan serah hati anda..
-Iya,tugas ini berat,kadang-kadang over temper,bila orang malas nak layan kita yang berusaha lakukan usaha dakwah,bak kata sorang sahabat ana ni 'apa kata kau lempang je dia' wow..itu bukanlah karakter perajurit dakwah..heee sabar,dan teruslah sabar.Ada orang pandai ucap sabar itu indah..tapi hakikatnya dia x pandai mempraktikkannya , sikap nya yang tidak sabar sudah jelas di hadapan mata.Memang mulut tidak pernah selari dengan tindakan

* Berani!!Ambil risiko
- Itulah totaliti dalam sebuah perjuangan. :D 

Sedikit perkongsian dari diri yang dha'if ini.Semoga kite terus iltizam dan memasakkan diri di jalan dakwah.Meskipun terpaksa meninggalkan apa yang kita sayang,meskipun kita terpaksa beruzlah dan mencari negara baru untuk diduduki demi sebuah kelangsungan dakwah.

P/s:Malam ini..pengenalan calon .
Lepastu :Di ambang MAT
Lepastu :Mesyuarat Agung Tahunan BKASM ke 37

Disini pencak ku berdakwah.. Campakkan dirimu di mana2,asalkan ISLAM dibawa bersama untuk kau julang keizzahannya.Hebatnya seseorang muslim bukan untuk diriya'kan pada muslim yang lain akan tetapi untuk berbangga dengan musuh2 islam.

Salam juang .. 

-itqan zawwini-
cairo..2 comments :

Anonymous said...

Allahu Akbar.
Hebatnya Allah menciptakan manusia yg hebat.
Semoga sahabatku ini yang menjadi peniup semangatku kala api semangatku hampir terpadam sentiasa dilimpahi rahmat Allah.Allah akan bantumu melaksanakan tugas itu.

ana said...

barakallufik liyana,,,
dan inilah sebenarnya perjalan kita...prjalanan yg sama dilalui oleh Rasulullah.."menyeru manusia utk mentauhidkan Allah srta mnjentik iman mrk dgn kefahaman islam sebenar"
dan matlamat kita dlm prjuangn ni cuma ade 2..
sama ada menang atau mati syahid..
dan impian kita adalah utk melihat 1 alam ini tunduk pd Allah SWT..moga terus thabat n nasyat!

SALAM MUJAHADAH UKHTI~ ^_^